De toonaangevende Europese aandelenindices lieten donderdag bescheiden uitslagen zien. Zorgen over de staat van de wereldeconomie en de winstontwikkeling in het bedrijfsleven hielden de markten in toom. Biotechnologiebedrijf Pharming was de uitblinker in Amsterdam na positief nieuws over het belangrijkste medicijn van het biotechnologiebedrijf.

De AEX sloot 0,3 procent hoger op 442,08 punten en de MidKap ging ook 0,3 procent vooruit, tot 654,18 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,6 procent.

De OESO voorspelde donderdag, net als het IMF op dinsdag, dat de groei van ’s werelds belangrijkste economieën de komende tijd afzwakt. Beiden voorzien de grootste problemen in opkomende landen. In China neemt de groei verder af, terwijl de ontwikkelingen in Brazilië en Rusland matig blijven.

Krimp

Uit Duitse exportcijfers over augustus bleek dat de grootste economie van de eurozone flink wordt geraakt door de zwakke groei in onder meer China. De uitvoer van Duitsland daalde met 5,6 procent, de sterkste krimp sinds begin 2009.

Op de lokale markt steeg Pharming 17 procent. Het bedrijf heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA een twaalfjarige exclusiviteitsclausule gekregen voor zijn medicijn Ruconest. Dat betekent dat tot 16 juli 2026 er geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt mogen worden gebracht.

Recordverlies

De Amsterdamse graadmeter werd aangevoerd door speciaalchemiebedrijf DSM, dat 4,1 procent steeg na een adviesverhoging van ABN AMRO.Verf- en chemieconcern AkzoNobel volgde op de voet met een plus van 3,7 procent.

Deutsche Bank (min 1,8 procent), de grootste bank van Duitsland, waarschuwde voor een recordverlies van meer dan 6 miljard euro in het derde kwartaal. Ook wordt over dit jaar waarschijnlijk geen dividend uitgekeerd.

Onderaan

Credit Suisse (min 3,6 procent) kondigt volgens The Financial Times binnenkort een grote aandelenemissie aan. De Zwitserse bank zou veel geld nodig hebben om aan strengere bankeisen te voldoen. In Amsterdam leverde ING 1,9 procent in, waarmee de bank onderaan stond in de AEX.

De euro was 1,1279 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 48,95 dollar. Brentolie werd ook 2,4 procent duurder, op 52,60 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl